top of page
Search

15 sites για τις πανελλήνιεςΟι πανελλήνιες είναι εξετάσεις που απαιτούν από εμάς απαιτητική δουλειά και επαρκή προετοιμασία για να φέρουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε. Δεν αρκεί συνεπώς η τυπική ενημέρωση από το σχολείο ή το φροντιστήριο, αλλά θα πρέπει και μόνοι μας να ενδιαφερθούμε και να ενημερωνόμαστε για εξελίξεις που αφορούν στις εξετάσεις μας, την ύλη αλλά και πρόσθετο υλικό που θα μας βοηθήσει στην εξάσκηση ή την καλύτερη εμπέδωση της ύλης μας. Ακόμη όμως και αν πρόκειται για περισσότερες δυνατότητες που η διαδικτυακή εκπαίδευση μπορεί να μας παράσχει, τότε αυτός ο οδηγός συντάχθηκε για να βοηθήσει. Ακόμη και αν δεν τα χρειαστούμε άμεσα, τα sites αυτά μπορούν να μας παράσχουν πολύτιμες πληροφορίες και tips που ίσως αγνοούσαμε.


Ενημέρωση

Στην ομάδα αυτή οργανώσαμε τα sites που αποβλέπουν πρωτίστως, αν και όχι μόνο, να μας ενημερώσουν για οτιδήποτε συμβαίνει στο χώρο της εκπαίδευσης: ημερομηνίες εξετάσεων, προθεσμίες διαδικασιών, υποβολή δικαιολογητικών, αποτελέσματα κτλ. Η σωστή ενημέρωση και κυρίως η έγκαιρη ενημέρωση είναι το κλειδί για την ευόδωση της προσπάθειας και του κόπου μας.


Πρόκειται για τον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας, τον καθ’ αυτώ φορέα των εξετάσεών μας. Η συχνή επίσκεψη του ιστοτόπου μας εξυπηρετεί όχι μόνο ως προς την ταχύτητα (όλες οι ενημερώσεις δημοσιεύονται πρώτα εκεί και αναπαράγονται στα συναφή sites), αλλά και στην εγκυρότητα, αφού εκφράζουν τις αποφάσεις του υπουργείου με όλους τους απαραίτητους συνδέσμους (links). Εδώ επίσης αναρτώνται τα θέματα καθώς και οι απαντήσεις των πανελληνίων οπότε μπορεί να αξιοποιηθεί και σε μία από τις επόμενες κατηγορίες μας Ύλη/Θέματα).


Από τα πιο γνωστά ενημερωτικά sites του χώρου εδώ και χρόνια. Ενημερώνεται τακτικά και αφορά προφανώς όχι μόνο τις πανελλήνιες αλλά ενημερώνει σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Χρήσιμο είναι επίσης και το εργαλείο υπολογισμού μορίων που προσφέρεται όχι μόνο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά και για να προσομοιώσουμε σενάρια ενδεχόμενων βαθμολογιών. Δοκιμάστε το!


Αποτελεί οδηγό όχι μόνο για την ενημέρωση των υποψηφίων αλλά και συνολικά για τις σπουδές. Περιλαμβάνει λίστες για ιδιωτικά σχολεία, κολλέγια και μεταπτυχιακά. Ενδιαφέρουσα κατηγορία θα πρέπει να θεωρηθεί και αυτή των video, όπου προσφέρονται άμεσα κι εύληπτα, οδηγίες για τη διατροφή, την ψυχολογία και τη σωματική υγεία των υποψηφίων.


Σχολικά βιβλία

Σχολικά βιβλία μπορούμε να βρούμε σε διάφορους ιστότοπους, συνήθως με τη μορφή συνδέσμων. Τα περισσότερα, ωστόσο, παραπέμπουν στο επίσημο site του υπουργείου. Το ίδιο ισχύει και στη δική μας περίπτωση, γι’ αυτό δείτε τα άρθρα που αφορούν στην ύλη για το κάθε επιστημονικό πεδίο. Επίσης υλικό τους, υπό μορφή παρουσιάσεων μπορείτε να βρείτε σε ιστοτόπους όπως το scribd, slideshare και issuu.


Παράλληλα με τα βιβλία μας, που τα έχουμε συνηθίσει σε έντυπη μορφή, μεγάλη χρησιμότητα, με όρους μελέτης, μπορεί να έχει και η ηλεκτρονική μορφή τους σε pdf. Μπορούμε να τα διαβάσουμε ιδανικά σε tablet ή κινητό, αλλά αν μας βολεύει και σε pc. Παρότι επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι τα βιβλία των εξετάσεων, μπορούμε να βρούμε τα σχολικά βιβλία όλων των τάξεων. Τα βιβλία προσφέρονται και σε μορφή html (σε μορφή ιστοσελίδας) για άμεση πρόσβαση, χωρίς να χρειαστεί να κατεβάσουμε το αρχείο.


Ύλη/θέματα

Η σωστή προετοιμασία ξεκινά από την ξεκάθαρη επισκόπηση της ύλης για το κάθε μάθημα και την απαραίτητη εξάσκηση που προσφέρουν τα διαγωνίσματα. Όσο τείνουμε προς τις εξετάσεις θα πρέπει να επιλέγουμε διαδικασίες εξεταστικές που προσομοιώνουν το τρίωρο των πανελληνίων. Αυτό σημαίνει ότι μικρότερη διάρκεια εξέτασης (π.χ. ωριαίο διαγώνισμα), διαλείμματα κατά την εξέταση ή και “κλεφτές ματιές στο βιβλίο”, μας απομακρύνουν από το στόχο μας. Βασική επιδίωξη θα πρέπει να είναι η ικανότητά μας ν απόσχουμε από το βιβλίο, τις σημειώσεις και να γράψουμε μόνοι μας.


Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας αποτελεί επίσημο όργανο των ελληνικών φροντιστηρίων. Οργανώνει κάθε χρόνο προσομοιώσεις διαγωνισμάτων για τις πανελλήνιες εξετάσεις αλλά και για όλο το λύκειο. Ο υποψήφιος θα πρέπει να περιμένει υψηλών απαιτήσεων θέματα, που καλύπτουν όλο το εύρος της ύλης. Εκεί θα βρει από την άλλη και απαντήσεις που τον κατατοπίζουν για το πως να χειριστεί το θέμα.


Εδώ βρίσκεται συγκεντρωμένος ένας μεγάλος όγκος θεμάτων που αφορούν στις εξετάσεις: θέματα Ιουνίου, επαναληπτικές, ομογενών κτλ. Ευχερώς οργανωμένη είναι και η ύλη για κάθε διαφορετικό τύπο λυκείου, με όλες τις επίσημες αποφάσεις του υπουργείου. Αρκετά αξιόπιστο όσο και ενημερωμένο έγκυρο site, όχι μόνο για τους υποψηφίους, αλλά και για καθηγητές, με θέματα που αφορούν τη μεταλυκειακή και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Σκοπός του είναι να ενημερώσει σε θέματα που αφορούν στις πανελλήνιες με στατιστικά, το μηχανογραφικό, θέματα εξετάσεων αλλά κι εργαλεία υπολογισμού μορίων. Αποτελεί έναν κατατοπιστικό οδηγό και για τον υποψήφιο που θέλει να είναι ενημερωμένος και για ειδικά ζητήματα όπως ειδικά μαθήματα, αποφάσεις για στρατιωτικές σχολές ΤΕΦΑΑ κ.ο.κ. Συμβουλευτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις για να διαμορφώσετε και προσωπική άποψη.


Σημειώσεις

Σε επίπεδο σημειώσεων, ο όγκος του υλικού που διακινείται στο διαδίκτυο είναι ικανοποιητικός, όχι όμως και η επικαιροποίησή του. Πολλά από τα αρχεία σημειώσεων που κυκλοφορούν αφορούν σε προηγούμενα έτη εξέτασης. Ιδίως μετά τις αλλαγές των ετών ‘19-’20, πολλά μαθήματα απαιτούν καινούργιο υλικό ή φιλοσοφία εξέτασης. Αξίζει ένας έλεγχος πριν επενδύσουμε χρόνο σε σημειώσεις, ακόμη και βοηθήματα του εμπορίου, αλλά συμπληρωματικά, για όποιον αντέχει, αποτελούν καίριο μέσο εκπαιδευτικής προπόνησης.


Προσωπικό πόνημα του Κωνσταντίνου Μάντη, κλασικού φιλολόγου, από τις πιο ολοκληρωμένες εργασίες στο μάθημα της ενοποιημένης πια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Περιλαμβάνει σχεδιαγράμματα των πιο συχνών θεμάτων στη Γλώσσα, τύπους ασκήσεων αλλά και στοιχεία θεωρίας. Για τη Λογοτεχνία, ολοκληρωμένες αναλύσεις θεμάτων, κατάλληλων για το θέμα Γ΄, πάνω στο ερμηνευτικό σχόλιο. Αρκετά χρήσιμο και για τη θεωρητική στελέχωση των υποψηφίων της ομάδας ανθρωπιστικών σπουδών.


Το site προσφέρει σημειώσεις σε εξεταζόμενα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου: Αρχαία, Μαθηματικά Γενικής και Κατεύθυνσης, Έκθεση, Φυσική, Χημεία, Λατινικά και Βιολογία Γενικής. Τόσο τα μαθήματα που καλύπτονται όσο και το υλικό ανά μάθημα προσφέρουν μία αξιόπιστη εναλλακτική για την προετοιμασία στο σπίτι. Εξετάζει σφαιρικά την ύλη μέσα από στοιχεία θεωρίας, ασκήσεις και διαγωνίσματα, σημειωτέον, με τις απαραίτητες απαντήσεις.


Το υλικό του κυμαίνεται σε αυτό που προδίδει το όνομά του: τα 4 μαθήματα της θεωρητικής κατεύθυνσης (ομάδας ανθρωπιστικών σπουδών), αλλά και σημειώσεις για τα φιλολογικά μαθήματα γυμνασίου και λυκείου. Στη στήλη downloads μπορούμε συγκεντρωτικά να κατεβάσουμε ολοκληρωμένα σώματα σημειώσεων. Αν και ένα σημαντικό μέρος τους αντικατοπτρίζει τον παραδοσιακό τρόπο εξέτασης, προστίθεται διαρκώς και νέο υλικό για να το εξισορροπήσει.


Παρότι δεν αφορά στις πανελλαδικές αποκλειστικά, το σύνολο των άρθρων που αφορούν σε σημειώσεις είναι εντυπωσιακό: στη στήλη λύκειο του μενού, μπορούμε να αναζητήσουμε μαθήματα των θετικών και των ανθρωπιστικών σπουδών. Ο ιστότοπος ενισχύεται από άρθρα καθηγητών του ειδικού αντικειμένου και το υλικό είναι υπολογίσιμο, αν και αποσπασματικό. Αξίζει της προσοχής μας!


Βιντεομαθήματα

Η τηλεκπαίδευση προσφάτως έχει διανύσει σημαντικό δρόμο ως εκπαιδευτική διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά το σκέλος των βιντεομαθημάτων ανθεί σχεδόν αποκλειστικά στο ελληνικό youtube. Οργανωμένα sites που να αφορούν στις εξετάσεις είναι ελάχιστα. Περιοριστήκαμε λοιπόν σε ένα επί πληρωμή και σε ένα δωρεάν. Ξεχωριστό άρθρο για τα ελληνικά youtube κανάλια προετοιμασίας εξετάσεων να αναμένετε σύντομα.


Από τους πιο παλιούς οργανισμούς στο χώρο της τηλεκπαίδευσης, ο Αρνός συμπεριλαμβάνει βιντεομαθήματα για όλες τις τάξεις, από το δημοτικό μέχρι το λύκειο. Οι τιμές του συγκριτικά με ένα παραδοσιακό φροντιστήριο είναι ασύγκριτα χαμηλότερες και μέρη της παράδοσης σε κάθε μάθημα είναι ελεύθερα να τα παρακολουθήσει ο καθένας ως δείγμα δουλειάς.


Ανήκει στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, ή αλλιώς Εθνικός Συσσωρευτής Εκπαιδευτικού Περιεχομένου. Δυστυχώς το υλικό του για τις ανάγκες της προετοιμασίας είναι περιορισμένο, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά ακόμη και για κάλυψη κενών από προηγούμενες χρονιές. Τα τελευταία χρόνια ειδικά, η κάλυψη κενών των μαθητών από άλλες χρονιές είναι μία πραγματικότητα που απελπίζει συχνά εκπαιδευτικούς, γονείς και βεβαίως τα ίδια τα παιδιά που δίνουν.


Σχολές/Μηχανογραφικό

Το τελικό στάδιο της ενημέρωσης και προετοιμασίας μας είναι σίγουρα αυτό του προσανατολισμού ως προς τις σχολές. Πρόκειται για ακανθώδες και προβληματικό θέμα που θα προβληθεί και από πρόσθετα άρθρα. Για τις ανάγκες αυτού του οδηγού χρειαζόμαστε σίγουρα πληροφορίες σχετικά με τις σχολές ανά επιστημονικό πεδίο. Αυτή τη διεργασία /η υποψήφιος/α θα πρέπει να την κινήσει τουλάχιστον 2 φορές: λίγο πριν τη β΄ λυκείου, πριν δηλαδή επιλέξει κατεύθυνση ή ακόμη και τύπο λυκείου και στη συνέχεια προφανώς, όταν θα πρέπει να συμπληρώσει το όποιο μηχανογραφικό.


Αν αναζητάτε το μηχανογραφικό της κάθε χρονιάς, τις ΕΒΕ και τις σχολές ανά πεδίο, αυτό το site είναι για σας. Πρόκειται για εξαιρετικά εστιασμένη και ραφιναρισμένη δουλειά σε αυτόν ακριβώς τον τομέα: τα απαραίτητα στοιχεία που συνοδεύουν την είσοδο στην κάθε σχολή, όπως ο αριθμός εισακτέων, ο ελάχιστος συντελεστής των ειδικών μαθημάτων ή οι βάσεις της προηγούμενης χρονιάς. Πέραν των 4 πεδίων του Γενικού Λυκείου, ανηρτημένες είναι και οι σχολές των 9 τομέων του ΕΠΑΛ.


Αποτελεί το ιδανικό μέρος για στατιστικά. Αν και αρχικά μπορεί εύκολα να μας φοβίσει ο όγκος των πληροφοριών και των αριθμητικών στοιχείων, η τεκμηριωμένη και ώριμη απόφασή μας για τις σχολές μπορεί να προσδιοριστεί πληρέστερα με βάση τα δεδομένα . Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ομαδοποίηση σε σχολές, που βοηθά τον υποψήφιο να κατασταλάξει σε ονόματα σχολών και γνωστικών αντικειμένων. Η πορεία εδώ είναι παραγωγική: επιλέγω σχολή και πατώντας στο σύνδεσμο, βρίσκω τις πόλεις που τη φιλοξενούν, η επιλογή της πόλης με οδηγεί σε πίνακα με χαρακτηριστικά της ορισμένης σχολής, μεταξύ άλλων και της επίσημης ιστοσελίδας της,


bottom of page